10 Tips voor een Leuke Babyshower

Baby Shower

Wat is een Babyshower?

De babyshower is iets dat we hebben overgenomen uit de Verenigde Staten. Daar is het al lang een soort gewoonte om een babyshower te organiseren voor de aankomende moeder. Een babyshower is meestal een verassing voor degene die zwanger is. Het wordt vaak door vriendinnen, zussen, (schoon)moeders georganiseerd.

De meeste babyshowers worden georganiseerd rond de 30e week. Het idee is om de mom-to-be nog een keer te verwennen voordat de laatste weken van de zwangerschap aanbreken. De gasten nemen leuke cadeautjes mee en er wordt lekker gesnoept en gegeten.

Hoewel het vaak een verassing is, kan het soms handig zijn om de hoofdgast voorzichtig te informeren. Misschien heeft de aankomende moeder op bepaalde tijden rust nodig of moeite met veel bezoek. Dus mocht je het vermoeden hebben dat er voor jou iets georganiseerd wordt, laat dan duidelijk merken wat je wel en niet wil. Of ben jij degene die iets organiseert, probeer dan te achterhalen wat wel en niet in de smaak valt.

10 Tips voor de perfecte babyshower

Begin op tijd!

Begin op tijd met de voorbereiding. Zorg dat je op tijd een datum voor de babyshower prikt en weet wie er uitgenodigd moeten worden. Doe dit zeker 7 a 8 weken van te voren. Je kunt ook gebruik maken van een datumprikker. Weet je wie je uit wilt nodigen, dan kun je deze dames naar hun beschikbaarheid vragen zodat je een datum kunt kiezen waarop iedereen (of zoveel mogelijk gasten) kan komen.

Maak een planning

Ook gewoon even een praktische tip. Zorg dat je vooraf een duidelijke planning maakt. Reken terug vanaf de datum waarop je de Babyshower wilt organiseren. Maak 7 a 8 weken van te voren een lijst met mensen die worden uitgenodigd. Stuur de uitnodigingen 6 weken van te voren. 5 weken van te voren bepaal je wat er geserveerd gaat worden en bestel je de versieringen. 3 weken van te voren check je of iedereen al heeft gereageerd op de uitnodiging en bepaal je wie de aanstaande moeder ophaalt. 1 week van te voren check je nog een keer de aanwezigheid van alle genodigden, maak je een boodschappenlijst en haal je de boodschappen die lang houdbaar zijn alvast in huis. 1 dag van te voren of op de dag zelf versier je de feestlocatie en zorg je dat alles klaar staat. Veel plezier!

Raad de Baby

Een leuk spel om te doen, zeker als niet alle gasten elkaar goed kennen. Vraag iedere gast om een babyfoto van haarzelf mee te nemen. Vervolgens hang je deze foto’s ergens op en vraag je de gasten om te raden van wie welke babyfoto is. Degene die de meeste foto’s goed raadt, krijgt een leuke prijs.

Raad de Baby Foto

Baby Bucket List

Versier een mooie pot of doos en vraag de gasten om een bijdrage te leveren voor de Baby Bucket List. De Baby Bucket List bestaat uit ideeën en suggesties om het eerste jaar van jouw baby zo speciaal mogelijk te maken.

Maak een rompertjes-slinger

Maak leuke versiering voor de Babyshower door van rompertjes en touw een slinger te maken. Je kunt hiervoor gewone, witte rompertjes gebruiken die je opleukt met een afbeelding die je er op kunt strijken. Je kunt aan het eind van de Babyshower de rompertjes aan de gasten meegeven als herinnering.

Ontwerp een eigen uitnodiging

Je kunt bij heel veel bedrijven online een eigen uitnodiging ontwerpen en laten drukken. Als de mom-to-be het leuk vindt, zou je zelfs het ontwerp van het geboortekaartje als inspiratie kunnen gebruiken. Er zijn een aantal websites die speciale uitnodigingen voor Babyshowers in hun assortiment hebben maar je kunt natuurlijk ook altijd je eigen ontwerp maken.

Bubbels maken het extra feestelijk

Geen feestje zonder bubbels, toch? Maar let op met alcohol en we hoeven niet uit te leggen waarom. Sommige gasten zullen een glaasje sparkling wine, champagne of prosecco heerlijk vinden. Kies voor een rosé variant. Voor de zwangere en andere gasten die geen alcohol drinken schenk je koolzuurhoudend bronwater waar je verse frambozen aan toevoegt. Zo heeft iedereen een feestelijk drankje en kan er getoost worden op de nieuwe baby en moeder.

Baby Shower Bubbles

Jongen of Meisje?

Maak het geslacht bekend. Natuurlijk alleen als je dit al weet en als je het wilt delen. Er zijn ontzettend veel leuke manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld een taart serveren die het geslacht onthult. Wil je wat extra spanning toevoegen, maak (of bestel) een taart die aan de buitenkant neutraal van kleur is maar waarvan de vulling roze of blauwe accenten heeft. Wanneer de taart wordt aangesneden, wordt zichtbaar welke kleur de vulling heeft en dus welk geslacht de nieuw baby heeft. In de video hieronder zie een leuke variant.

 

Versier slabbetjes

Je kunt sowieso niet genoeg slabbetjes hebben. Hoe leuk is het dan als je een aantal unieke, ‘one of a kind’-slabbetjes hebt. Zorg voor voldoende blanco slabbetjes en deel textiel-stiften uit. Vraag de gasten om de slabbetjes leuk te versieren of om er een leuke spreuk of wens op te schrijven. De nieuwbakken ouders zullen hier veel plezier aan beleven. Genoeg slabbetjes in huis en ook nog eens speciaal voor papa, mama en de baby gemaakt.

Schrijf een wens

Vraag alle gasten om een wens voor de baby achter te laten. Maak speciale kaartjes waarop iedereen de wens kan schrijven. De Mom-to-be zal het ontzettend leuk vinden om al deze wensen te lezen tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

Heel veel plezier met de Babyshower!

 

Lees meer leuke artikelen over zwangerschap

 

Baby cake via photopin (license)
photo credit: S@ndrine Néel Ma pépette! via photopin (license)
photo credit: Kent Wang Rosé champagne via photopin (license)