Zwanger en Financieën

Zwanger en Financiën

Week van het Geld

Van 27 maart tot 31 maart is de Week van het geld. Daarom alvast een paar wist-je-datjes over de financiële kant van het krijgen van kinderen

Wist je dat:

  • de kinderbijslag voor kinderen van 0 tot 5 €197,51 per kwartaal is? Meer info vind je op de site van de Sociale Verzekeringsbank
  • je op de site van de belastingdienst kunt berekenen of je recht hebt op een kindgebonden budget (een aanvulling op de kinderbijslag)?
  • wanneer je kiest voor kinderopvang je een deel van de kosten terug kunt krijgen middels kinderopvangtoeslag? Hoeveel je ontvangt hangt af van jouw inkomen en dat van je partner. Je kunt het eenvoudig berekenen op de site www.kinderopvangtoeslag.nl. Zorg er ook voor dat je vooraf weet wat de kosten zijn voor de kinderopvang en hoeveel uur kinderopvang je af wilt nemen
  • veel vrouwen minder gaan werken wanneer ze bevallen zijn? Je kunt gebruik maken van ouderschapsverlof (tot de 8e verjaardag van je kind). Je hebt recht op 26 x het aantal uur dat je per week werkt. Uiteraard heeft dit impact op je inkomen. Dat wordt minder. Sommige werkgevers betalen een deel van je inkomen door tijdens het ouderschapsverlof. Check dat vooraf en check dan ook direct wat de impact is op je pensioenopbouw
  • je voor kraamzorg in 2017 een eigen bijdrage van €4,30 per uur betaalt? Bedenk hoeveel uur kraamzorg je wilt afnemen en hoeveel eigen bijdrage je dan betaalt.
  • bevallen in het ziekenhuis alleen vergoed wordt als het medisch noodzakelijk is. Wil je sowieso in het ziekenhuis bevallen van betaalt de zorgverzekeraar maximaal €205. De rest kun je wel aanvullend verzekeren.
  • het aanschaffen van een babyuitzet een dure aangelegenheid kan zijn. Ledikant, kinderwagen, commode, kleding, noem maar op. Dit kan zo maar oplopen tot €3.500. Het kan lonen om eens te kijken op www.babymarkt.nl. Babymarkt.nl is een onafhankelijk internet platform voor het kopen en verkopen van nieuwe en 2de hands baby- en kinderspullen.
  • er nog veel meer interessante informatie te vinden is over de financiële kant van het krijgen van kinderen. Veel banken en verzekeraars hebben informatie op hun website die je kan helpen. Maar kijk ook eens op websites van onafhankelijke financiële adviseurs.

Tip voor zwangerschapskleding

We vonden nog een handige tip om te besparen op zwangerschapskleding. Maak van een oude spijkerbroek een zwangerschapsbroek. Ook altijd handig voor de maanden na de bevalling.

 

Het onderstaande filmpje heeft niets met financiën te maken, maar vonden we wel heel grappig.

 

 

Lees meer over zwangerschap